Welk type overkapping past bij jouw woonwensen?....

Steeds meer mensen kiezen voor een overkapping in hun tuin. De voornaamste reden hiervoor is dat je met een overkapping langer en vaker kan genieten van het buitenleven. Overkappingen beschermen tegen de invloeden van zon, regen en wind en geven je er heel wat vierkante meters aan woonoppervlak bij. Met de juiste omlijsting lijkt het alsof het deel uitmaakt van je eigen schilderij. Ook mooi: een overkapping zorgt direct voor een waardestijging van je woning.  

Wanneer je een overkapping wil aanschaffen zijn er veel dingen om rekening mee te houden. In deze blog bekijken we de verschillende typen overkappingen en wat hier de verschillen in zijn. Zo maak jij een weloverwogen keuze! 

terrasoverkapping

De terrasoverkapping is misschien wel hét bekendste type overkapping. De keuze voor een terrasoverkapping gaat gepaard met verschillende elementen. Ga je bijvoorbeeld voor een dakvulling van glas of polycarbonaat? Beide opties bieden enorm veel bescherming tegen regen en wind. Echter is het verstandig om rekening te houden met oplopende temperaturen onder een glazen dakvulling in de zomer. Een oplossing hiervoor zou verandazonwering zijn, het zonwerende doek zorgt ervoor dat UV-straling wordt geweerd en de temperatuur onder jouw overkapping of in je serre niet oploopt. 

Ook is het mogelijk om een terrasoverkapping uit te breiden met schuifwanden of ritsscreens, waarmee je een terrasoverkapping ombouwt tot een ware tuinkamer waar jij het gehele jaar kan genieten van het buitenleven.  

pergolaoverkapping

Ben je op zoek naar bescherming tegen zowel zon als regen? De aluminium pergola zonwering Tumba van Verano® is toepasbaar op een terrasoverkapping of aan de gevel inclusief palen. Deze pergolaoverkapping wordt uitgevoerd met zonwerend, waterafstotend en weersbestendig uni-doek met rits in zijgeleiding. Het doek zorgt hierdoor voor minder slijtage, een stabiele doekspanning en een kleine cassette. Nog een leuk feitje: de Tumba van Verano® won in 2020 een prestigieuze Red Dot Design Award!  

Lamellenoverkapping

Een lamellenoverkapping, ook wel bekend als lamellendak, is een populaire en elegante overkapping die perfect past bij een moderne woning. Het dak van deze overkapping bestaat uit beweegbare lamellen, zodat jij er gemakkelijk zelf voor kiezen of je de zon wilt weren of juist wilt toelaten op je terras. Een lamellenoverkapping is toepasbaar op een bestaande constructie, aan een gevel of vrijstaand. Door deze diversiteit past de overkapping bij iedere tuin. Door het spectaculaire design en innovatieve dak is het prijskaartje van deze overkapping hoger dan een klassieke terrasoverkapping.

afmetingen overkapping

Ook de grootte van jouw tuin en terras kunnen een rol spelen in jouw uiteindelijke keuze. In onderstaande tabel vind je de minimale en maximale afmetingen van de verschillende typen overkappingen. Is jouw terras nog groter? Door middel van een koppeling kunnen meerdere overkappingen naast elkaar geplaatst worden. 

Type overkapping min. breedte max. breedte min. uitval max. uitval 
Terrasoverkapping 3,0m 7,0m 2,0m 4,5m 
Pergola-overkapping 2,0m 5,0m 1,5m 5,0m 
Lamellenoverkapping 2,5m 4,5m 2,0m 6,0m 

MEER WETEN?

In onze showroom in Almelo maak je kennis met verschillende typen overkappingen. We adviseren je daarnaast graag over afmetingen, kleurstellingen en meer. Zien we je snel?